Hamarosan megszűnik az analóg tv-adás? Mennyire fog ez fájni?

A piaci alapú digitális átállás javában zajlik, a digitális kábeltévé szolgáltatások - ideértve az IPTV-t is - előfizetőinek száma 712 ezerre nőtt, ebből az elmúlt 2 évben majd 50%-os növekedés történt, műholdas digitális műsorszórás esetében ez a növekmény - a magasabb bázis miatt - 24%.  Ez idő alatt a vezetékes analóg kábeltévé folyamatosan csökkent. Az NMHH idei februári gyorsjelentése a nagy szolgáltatók adatait összesítve 1.687.656 digitális és 1.147.978 analóg előfizetést mutatott ki.


És akkor kihúzzák a dugót és TV nélkül maradunk?

A digitális átállás netán azt jelentené, hogy az 1.147.978 analóg előfizető szolgáltatás nélkül marad? Korántsem! A lekapcsolás nem őket érinti, hanem azt a körülbelül 500.000 (ARIOSZ reprezentatív felmérés) többségében a legszegényebb rétegekhez tartozó háztartást, akik szoba- vagy tetőantennával tévéznek. A Mindig TV és Hello Digital nézői nem számítanak ide, mert ezek digitális adások. A digitális átállás tehát azt jelenti, hogy a hagyományos analóg műsorszórás megszűnik, ezzel félmillió háztartást elvágva a tévénézéstől. Tovább súlyosbítja a problémát, hogy ezek a családok nagyrészt nincsenek tisztában a problémával. Pedig, ha továbbra is akarnak tévézni, fizetős szolgáltatásra kell majd átállniuk, vagy a Mindig TV-re. A Mindig TV ugyan ingyenes, de az átálláshoz antenna kell és egy korszerű tévé, vagy dekóder. A legolcsóbb dekóder nagyjából 10.000 Ft, erre jön még a néhány ezer forintos antenna és annak szerelése. A kormány politikailag és erkölcsileg sem teheti meg, hogy támogatás nélkül szünteti meg a TV szolgáltatást a legszegényebb rétegnél, így némiképp érthető a halogatás. A hatóság dolgát nehezíti a szolgáltatók lobbija, akik technológia semleges támogatást szeretnének - értsd: nemcsak a Mindig TV támogatását - márpedig az ő dekódereik jóval drágábbak. A pletykák szerint a hatóság 200.000 szociálisan rászoruló háztartás támogatását tervezi 20-20 ezer Ft-tal, ami reálisnak hangzik. A 4 milliárd Forint, a felszabaduló frekvenciák értékesítéséből akár többszörösen is megtérülhet, így a késlekedés indokolatlannak tűnik, véli Graur Tamás, az internetet.hu távközlési szakértője


Miért olyan fontos a digitális átállás?

Ha az EU egyre erőteljesebb sürgetéseit figyelmen kívül is hagyjuk, valamint nem törődünk a tévézés élményével és a digitális szolgáltatások nyújtotta extra lehetőségekkel, akkor is van egy nagyon nyomós ok az átállásra. Az analóg tévézés frekvenciájára a mobil szélessávú szolgáltatásoknak égető szüksége van. Márpedig kijelenthetjük, hogy mind üzleti, mind társadalmi szempontból a mobil internet fejlődése kulcsfontosságú. Hosszasan lehetne sorolni a szakmai, társadalmi és üzleti érveket, melyek a frekvenciasáv mielőbbi felszabadításának igényét támasztják alá, mondja Graur Tamás internetet.hu.


Tévé nézőként vajon érdemes-e várni a digitális átállással?

A digitális tévéműsor amellett, hogy sokkal szebb képet ad, még egy hagyományos tévé készüléken is, számos többletszolgáltatással rendelkezik. Ami az IPTV reklámokból leginkább átjött és ismert, az a megállítható-visszatekerhető adás funkció. Hozzá kell tenni rögtön, hogy közel sem mindegyik digitális TV csomag tudja ezt. Bizonyos digitális TV szolgáltatóknál egyáltalán nincs meg ez a lehetőség, másoknál általában csak havi 1000 Ft körüli felárért rendelhető felvevős beltéri egység. A HD felbontást is tudó egységek kb. 2000 Ft-tal kerülnek többe, igaz, hogy ehhez plusz 8-10 HD csatorna is jár.

A digitális adások vonzerejét növeli, hogy az alapcsomagokban is jelen levő közszolgálati csatornák már sok műsorukat HD-ben adják, a kereskedelmi csatornáknál pedig már 16:9 formátumban mennek, ami nagyban emeli a tévézés élményét.

Amit minden digitális tévé szolgáltatás tud az az elektronikus műsorújság, ami egyes szolgáltatóknál már-már a papíros műsor magazinok áttekinthetőségét és részletgazdagságát tudja. Arról nem is beszélve, hogy felvevős beltéri egység esetén bármely műsorszámra "kattintás" esetén a készülék felveszi az adott műsort, nem kell a programozással bíbelődni. A UPC-nek és T-Home-nek olyan szolgáltatása is van, hogy a készüléket interneten keresztül számítógépről, sőt okostelefonról is programozhatjuk. Kedvenc csapatunk meccséről, vagy a Barátok közt 926 ezredik részéről így kisebb eséllyel maradunk le. Az olyan szolgáltatások sem megvetendőek, mint online film-kölcsönzés (videotéka), filmek nyelv- vagy felirat választása (ez néhány csatornán működik), de megjelentek már interaktív tv tartalmak és alkalmazások is, lehet pl. "fészbukolni" és a tévén és hasonlók. A digitális szolgáltatások egyébként nem drágábbak az analógoknál (ha nem szeretnénk több készüléken tévézni), jobb képminőséget, több csatornát és többletszolgáltatásokat adnak. Az már pénztárca kérdése, hogy szeretne-e valaki HD-ban tévézni és még több extra szolgáltatást igénybe venni.


A TV szolgálatatók TV csomag ajánlatai összehasonlítva, itt!


Mégis mit mennyiért lehet kapni?

Az internetet.hu távközlési összehasonlító portált böngészve látszik, hogy a csomag választék szinte minden szolgáltatónál a "fantáziadús" minicsomag - családi csomag - extra csomag, plusz kiegészítő csomagok logikájára épül.

Ha úgy vesszük, a legeldugottabb falu is "a bőség zavarával küzd" digitális tévézés terén, hiszen legalább öt szolgáltató műholdas csomagjai érhetőek el. A 17-27 csatornát tartalmazó kiscsomagok 1200-2400 Ft-ba kerülnek havonta és meglepő módon a legolcsóbb nem a Digi, hanem a UPC Direct.

Az 52-75 csatornát tartalmazó családi műholdas csomagok is megfizethetőek, 2700 és 3900 Ft között szórnak, ami helyi kábeltévé társaságoknak igen komoly kihívást jelent. Az analóg adások ennél kevesebb csatornát képesek adni valamivel több pénzért és gyengébb képminőségben. Ebben a közepes szegmensben a Digi a legolcsóbb, igaz, hogy a csomagjai az extra szolgáltatásokban elmaradnak több más szolgáltatóétól. Új érkező a műholdas tévé szegmensben a BTel, amelyik, csakúgy mint a régebbi motoros Hello HD, versenyképes árat kínál sok extra szolgáltatással.

Ugyan nem műholdas, de vezeték nélküli digitális TV szolgáltatást kínál az Antenna Hungária, nagyon erős reklámmal támogatva a Mindig TV Extra szolgáltatását. Ő egyértelműen az alacsony árfekvéssel versenyez, 17 csatornát 1300 Ft-ért, 30-at 2390 Ft-ért kínál gyakorlatilag országos lefedettséggel. A T-Home SatTV árfekvése némileg magasabb, ő többfajta szolgáltatás (telefon, internet) kombinálása esetén tud versenyképes árat adni.


Vezetékes, digitális TV szolgáltatást a hagyományos kábeltvé társaságok és néhány éve az internetszolgáltatók is nyújtanak. Az utóbbiak – élükön a T-Home-mal, sok extra szolgáltatással és sok csatornával nyújtják az IPTV szolgáltatást. 5000 Ft körüli havidíjért 50 feletti csatorna, 8000 Ft körül 75 csatorna kapható gyakorlatilag az összes létező extra szolgáltatással. Minőségben és árban a UPC hasonló csomagokat kínál a kiterjedt kábelhálózatán, melyhez nemsokára a Rubicomét is hozzákapcsolja.

Az Invitel is IPTV alapon szolgáltat a maga nem kis területén, ő önállóan nem-, csak internettel és/vagy telefonnal együtt kínálja a tévé szolgáltatását. A nagyobb kábeltévé cégek, pl. Digi, Tarr, PR Telecom, Vidanet mind digitalizálták szolgáltatásaikat, a kisebbek közül csak kevesen. A közepes csomagjaikat 3-4000 Ft között kínálják, ők nem is egymással versenyeznek, hanem a műholdas-, telefon- és internetszolgáltatókkal.

A vezetékes szolgáltatás nagy előnye, hogy internetet és telefont is lehet nyújtani rajta és a szolgáltatók élnek is ezzel a lehetőséggel.

A kábeltévé cégeknek is vannak ilyen szolgáltatásaik, egyébként nem is igen tudnának talpon maradni a Digi, UPC Direct és Mindig TV Extra vezeték nélküli, bárhol elérhető szolgáltatásai mellett, véli Graur Tamás.

Az ilyen kombinált csomagokkal figyelemre méltó kedvezményeket lehet elérni. A külön-külön rendelt szolgáltatások összességéhez képest ez a 30%-ot is elérheti.


2012. április 19. Szerző: Solt Ádám


Olvastad már?
4G: a mobilnet gyorsasági verseny állása . . . tovább

Hiper? Szuper? Milyen legyen az internet ha mobil? . . . tovább

Talált pénz előfizetések között . . . tovább

A negyedik mobilszolgáltató piacra lépése kompenzálhatja az áremelkedést? . . . tovább

Kellemes meglepetés: alig emeltek árat az internet- és kábeltévé szolgáltatók . . . tovább



Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!