Dupla távközlési különadóval ünnepeltük a Távközlés Világnapját

Az ENSZ döntése alapján a Távközlés Világnapját 1968 óta tartják május 17-én, azért, mert “nemrég” 1865. május 17-én alapították a Nemzetközi Távíró Egyesületet, melynek egyébként Magyarország a kezdetektől tagja. Az egyesület (ITU) már 1947 óta az ENSZ szakosított szervezete és több mint 200 tagja van.
Nem éppen az információs társadalmat építi az idei 2. félévre megduplázott távközlési különadó. Még szerencse, hogy nem az internet használatot adóztatja meg a Kormány, hanem a telefonálást és sms-ezést. Persze ha pozitívan tekintünk a dologra - ami azért kihívás - akkor a telefonadó még támogatja is az internet használatot, hiszen arra ösztönzi a telefonálni vágyókat, hogy az internetes telefonáló alkalmazásokat (pl. Skype, Viber, …) részesítsék előnyben.
A korábbi különadó, ami még “válságadóként” fut, 2010 végétől hatályos és a korábbi ígéretek szerint 2013 január 1-től kivezetésre kerül. Persze arra nem számítottak a szolgáltatók, hogy helyette lesz egy hosszú távú, nem válságadó, ráadásul úgy, hogy fél évig mindkettő hatályos.
A Nemzetgazdasági Minisztérium némi cinizmust sem nélkülöz, hiszen egy nyilatkozatuk szerint 2013-tól javulni fog a távközlési szektor pozíciója. Ez kétségtelen, hiszen két különadó helyett már csak egyet kell majd fizessenek. Ma két pofont kapsz, hogy holnap örülhess a csak egynek.
A telefonadó tervének bejelentését áprilisban a szolgáltatók még szinte néma döbbenettel vették, ekkor még arról volt szó, hogy az új adót könnyűszerrel továbbháríthatják az ügyfelekre. Ami végleg kiverte a biztosítékot a nagy szolgáltatóknál az az, hogy kiderült, az új adó alanyai mégis a szolgáltatók lesznek és a továbbhárítás korántsem lesz egyszerű. Ekkor már véget vetettek az óvatoskodó  hangnemnek és megengedték maguknak a hangos döbbenetet is. A három nagy szolgáltató (Magyar Telekom, Telenor, Vodafone) “konstruktív” javaslattal is előállt, melynek lényege: fizessen más is! Konkrétan a TV szolgáltatókra gondoltak. Lehet, hogy tévé csatornánként is kell majd adót fizetnünk?
A szolgáltatók hangneme valójában mindegy a Kormánynak, mert neki csak az a fontos, hogy a jogszabály eladható legyen a szavazóknak. Az első különadó bejelentésekor a Deutsche Telekom egyik potentátja keménykedett a sajtóban, de ugyanúgy semmit nem ért el vele. Igaz, hogy az ügy az Európai Bíróságra került, mert az Unió és sokak szerint uniós irányelvet sért, többek közt azzal, hogy nem továbbhárítható.
Graur Tamás, az internetet.hu távközlési szakértője szerint ezúttal a Kormány kreatívabb kell legyen az új adóval, hogy az Uniónak mondhassa azt, hogy továbbhárítható, a választóknak pedig azt, hogy nem. Bár még nem végleges az új jogszabály, de úgy tűnik a Kormány megtalálja a számára üdvözítő megoldást, mert az adó továbbhárítható az előfizetőkre, csak nehezen.
Az új adót tényleg nem fogják továbbhárítani a szolgáltatók? - De!
Persze az adó megjelenési formája a díjakban még mindig meglehetősen kérdéses. Ha a szolgáltató kell megfizesse az adót, akkor az nem fog megjelenni külön tételként a számlán, annál is inkább, mert akkor még az ÁFA is rájönne. Az előfizetők akkor járnak relatíve jobban, ha a szolgáltatók a bruttó díjaikba építik bele az új adót. Vagy egyáltalán, de ez elég hiú remény.
Persze még számos megválaszolatlan kérdés van, főleg az “egymással ingyen beszélünk” típusú családi és flotta csomagokkal, vagy a “csúcsidőn kívül annyit beszélsz amennyit akarsz” típusú vezetékes kedvezményekkel, vagy éppen a “hálózaton belül ingyenes” ajánlatokkal. Vélhetően ezek valamilyen formában megmaradnak, csak a havidíjuk fog emelkedni. Erre az ad elvi lehetőséget, hogy a jogszabály a tervek szerint hívószámonként maximálja majd a különadót magán előfizetéseknél 700, a cégeknél 2500 Ft-ban.


Nézze meg a szolgáltatók legfrissebb vezetékes telefon ajánlatait itt!



Milyen hatása lesz az újabb különadónak a távközlési piacra?
Graur Tamás szerint az biztosnak látszik, hogy a szolgáltatók valamennyire emelni fogják a díjaikat és a csomagjaik egy részét át kell strukturálják. A valamennyi ingyenes beszélgetést, SMS-t tartalmazó csomagok havidíját növelniük kell. Ez viszont elgondolkodásra késztetheti  majd az előfizetőket, hiszen kérdéses, hogy megéri-e a megnövelt átalánydíjat kifizetni, egyáltalán le lehet-e majd beszélni a megnövelt díjat.
Bár nem nagy tétel előfizetőnként, az adónak mégis lehet kereslet csökkentő hatása és természetesen többeket irányíthat a netes telefonrendszerek felé, melyeket okostelefonról is igénybe lehet venni.

Előfizetői szempontból reménykeltő lehet az első különadó kivezetésének közelsége és a 4. mobilszolgáltató megjelenése. Előfordulhat, hogy a szolgáltatók mégis kibekkelik ezt az évet kisebb emeléssekkel és több adót nyelnek le, mondván, hogy jövőre úgyis jobb lesz. Január 1-ig elkészülhetnek egy új, versenyképes díjstruktúrával, azzal a reménnyel, hogy újabb adónövelés már nem lesz.


2012. május 18. Szerző: Solt Ádám


Olvastad már?

Átalànydíjas telefonadó lesz a 2 Ft/perc helyett? Még semmi sem biztos! . . . tovább
Hamarosan megszűnik az analóg tv-adás? Mennyire fog ez fájni? . . . tovább
4G: a mobilnet gyorsasági verseny állása . . . tovább

Hiper? Szuper? Milyen legyen az internet ha mobil? . . . tovább

Talált pénz előfizetések között . . . tovább

Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!