Mi a helyzet a külföldi nyaralás alatti mobilozással és netezéssel?

A telefonálás díjait már évek óta folyamatosan csökkenő módon korlátozza az uniós rendelet. Ehhez a magyar szolgáltatók kínosan alkalmazkodnak, a roaming alap tarifák mindhárom nagy szolgáltatónál megegyeznek a 2011-es rendelet által előírt maximummal. Uniós országból Magyarországra való mobilozás tarifái jellemzően: 118,50 Ft/perc hívás indításnál, 37,20 Ft/perc hívás fogadásnál és 37,20 küldött SMS-enként. A magyar nyaralót különösen érdeklő Horvátországban a T-Mobile-nál ettől sokkal drágább telefonálni, a Vodafone és Telenor esetében az úniós tarifák érvényesek Horvátországra is. Igaz viszont, hogy a T-Mobile az egyetlen, amelyik egy - még a 2012-es rendeletnél is kedvezőbb tarifát is meghirdetett Únión belülre: a számlás ügyfelek által igénybe vehető Travel & Talk roaming tarifával 85 Ft-os percdíjjal lehet hazatelefonálni és 30 Ft-os percdíjért hívást fogadni. 

Ez utóbbi tarifa már bőven megfelel az idei rendeletnek is, mely a kedvezőtlen forint árfolyam és a magas ÁFA miatt csak valamelyest csökkenti az alkalmazható tarifákat. A várható maximum bruttó díjak 2012 július 1-től: 110 Ft/hívásindítás, 30 Ft/perc hívásfogadás és 34 Ft SMS díj.
 

A külföldi internetezés drámai változások előtt

Graur Tamás az internetet.hu távközlési szakértője szerint a külföldi internetezés 2012 július 1-től komoly változások előtt áll. Mindezidáig az Unió a szolgáltatók egymás közt alkalmazandó nagykereskedelmi tarifáinak maximálásával próbálta kordában tartani az internet roaming költségeit, de ez semmilyen hatással nem volt a fogyasztói árakra.
Jelenleg a T-Mobile 610 Ft-ot, a Telenor pedig 595 Ft-ot számláz megabájtonként. Tehát ha az egyszeri magyar kiránduló például Ausztriában gondtalanul megnyitja az index.hu-t, akkor máris lekettyen úgy 1000 Ft a számláján...
A Vodafone-nál ugyan az alaptarifa horrorisztikus (2.334 Ft/MB!), de itt különböző napi-, heti- és havijegyekkel lehet internetezni, melyek tervezhetőbb költségeket eredményeznek. Pl. egy 690 Ft-os napijegyért 25 MB internet forgalmat kapunk, vagy az okostelefonokhoz kitalált Európa napijeggyel - ami 990 Ft-ba kerül - 50 MB internet forgalom jár és az itthoni percdíjakkal telefonálhatunk.

Nade! Július 1-től a megabájtonként alkalmazható maximum tarifa nettó 70 eurócent, azaz kb. 266 Ft. Bizonyára erre a díjra fog változni az alaptarifák díja, kérdéses, hogy milyen csomagokat és “jegyeket” találnak ki a szolgáltatók. Minden esetre érdemes lesz majd utazás előtt egy kicsit számolgatni és böngészni a csomagok között.

Továbbra is óvatosan kell majd bánni az internetes telefonálási lehetőségekkel (pl. Skype, Viber és társai), hívja fel a figyelmet Graur Tamás az internetet.hu -tól. Ha ezekkel telefonálunk mobilnetet (és nem wifit) használva, a generált forgalom díja még a csökkentett internet tarifák mellett is magasabb lesz, mintha normál módon telefonálnánk a mobilon.
 

Szép jövő
A szolgáltatók a feketelevest továbbra is éves adagokban kapják az Úniótól. A mobilinternet megabájtonkénti maximum díja jövő nyáron nettó 45, 2014 július 1-től nettó 20 eurócentre csökken. Akkor a telefonálás maximum tarifái is a jelenleginek közel a felére esnek.
2014-től ráadásul megjelenik a szabad roaming szolgáltató választás, azaz kártyacsere nélkül lehet akár külföldi szolgáltatóval telefonálni és netezni. Persze szigorúan csak Únión belül!

A cikk követése: mit változtattak a mobilszolgáltatók 2012. július 1-től?

Vodafone

A Vodafone World tarifája csökkent: hívásindítás: 106,8 Ft/perc, hívásfogadás: 29,4 Ft/perc, SMS küldés: 33,1 Ft - hajszálra megegyezik a T-Mobile-lal

Az internet roaming alaptarifáját kb. a tizedére, 257,9 Ft/MB-ra csökkentette

A cikkben is említett különböző "Jegyek"-kel, főleg az Európa napijeggyel még kedvezőbben lehet az Európai Únión belül mobilinternetezni.

T-Mobile

A Világjáró EU roaming: hívásindítás: 106,8 Ft/perc, hívásfogadás: 29,4 Ft/perc, SMS küldés: 33,1 Ft - hajszálra megegyezik a Vodafone-nal

Internet roaming: 251,9 Ft/MB

A cikkben említett Travel&Talk ezeknél kedvezőbb.
 

Telenor

Egységes EU roaming tarifák: hívásindítás: 106 Ft/perc, hívásfogadás: 29,3 Ft/perc, SMS küldés: 33 Ft - néhány fillérrel (szó szerint!) olcsóbb a másik két szolgáltatónál

Internet roaming az Únióban: számlás ügyfeleknek: 247,1 Ft/MB, kártyás ügyfeleknek 245,76 Ft/MB - látszik, hogy a Telenornál minden fillér számít!

Végre a Telenor is bevezetett internet roaming csomagokat, 15 MB-t ad 3 napra 990 Ft-ért, vagy 200 MB-t 10 napra 6.990 Ft-ért. Ez az Únióban és Horvátországban a Tele2 és VipNet hálózatán érvényes.


2012. június 19. Szerző: Solt Ádám


Olvastad már?

Dupla távközlési különadóval ünnepeltük a Távközlés Világnapját . . . tovább

Átalànydíjas telefonadó lesz a 2 Ft/perc helyett? Még semmi sem biztos! . . . tovább
Hamarosan megszűnik az analóg tv-adás? Mennyire fog ez fájni? . . . tovább
4G: a mobilnet gyorsasági verseny állása . . . tovább

Hiper? Szuper? Milyen legyen az internet ha mobil? . . . tovább



Szolgáltató Kereső: Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

Szolgáltató Kereső

Hasonlítson össze, válasszon és rendeljen több mint 40 távközlési szolgáltató ajánlataiból!

  1. Kérjük, adja meg az előfizetés típusát!
  2. Milyen szolgáltatás érdekli?Kérjük, első lépésben az előfizetés típusát adja meg.
  3. A pontos találatok érdekében adja meg irányítószámát és címét!Kérjük, második lépésben a szolgáltatás típusát adja meg.
Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Házszám

Adja meg a házszámot pl. 5, 10-12!

Házszám extra

Amennyiben a házszámhoz tartozik
kiegészítő (pl. 10/A), itt adja meg (pl. A)!

Kérjen visszahívást!